Fasolowe, nisko tłuszczowe – czekoladowe Muffinki

Fasolowe, nisko tłuszczowe – czekoladowe Muffinki

Dzisiaj serwujemy dla Was wyjątkowo ciekawy przepis. Fasolowe, nisko tłuszczowe – czekoladowe Muffinki – musisz przyznać że brzmi co najmniej ciekawie 😉 Głównym składnikiem, jak się już pewnie domyślasz jest czerwona fasola. To bogactwo wartości odżywczych, zawiera duże ilości witamin i minerałów, duże ilości rozpuszczalnego błonnika, który poprawi pracę naszego układu pokarmowego. Ma działanie anty nowotworowe dzięki inhibitorom proteazy i duże ilości białka, które sprzyjaj odchudzaniu.
1

Składniki: 

400g czerwonej fasoli z puszki

dwa  całe jajka

małe opakoanie g jogurtu naturalnego (ok. 120g)

20 g odżywki białkowej

garść rodzynek (ok 10g)

garść posiekanych orzechów nerkowca (ok 15g)

garść  posiekanych suszonych moreli (ok 20g)

dwie łyżeczki kakao

dwie  łyżeczki cynamonu

jedna łyżeczka proszku do pieczenia

słodzik w dowolnej ilości i w dowolnym rodzaju

Syrop Walden Farms o smaku karmelowym

2 kostki gorzkiej czekolady (około 10 g) do posypania

Przygotowanie:
Naszą czerwoną fasolę uprzednio odcedzić z wody, wypłukać a następnie zblendować na jednolita masę. Do fasoli dodaj całe jaja, jogurt i resztę pozostałych składników – wszystko miksujemy na jednolitą masę. Tak zrobioną masę do ciasta wkładamy do naszych foremek na muffiny. Wkładamy do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec polewamy wszystko sosem karmelowym  Walden Farms bez kalorii i  z http://zerokalorii.pl/ i posypujemy czekoladą. Z podanych ilości składników uzyskaliśmy 12 muffinek.
2
Otagowany , , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>