Filet z kurczaka z sosem marchwiowo – koperkowym i ryżem

Filet z kurczaka z sosem marchwiowo – koperkowym i ryżem

DSC_0029

Składniki :

Sos
– 2 duże filety z kurczaka
– 1 duża/2 małe marchewki
– 1 cebula
– 3 łyżki koperku
– pieprz, przyprawa do mięsa
– 1 łyżka oleju kokosowego
– jogurt naturalny/śmietana
DSC_0030
Przygotowanie :
1) Pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka obtaczamy w przyprawach i marynujemy przez kilka godzin w lodówce (jeśli nie mamy czasu możemy doprawić tuż przed podsmażeniem).
2) Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę.
3) Obieramy marchewkę i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
4) Kurczaka podsmażamy na oleju kokosowym, kiedy się zarumieni dodajemy cebulę i marchewkę. Podsmażamy razem około minuty, następnie zalewamy wodą (tak, aby kurczak delikatnie wystawał ponad powierzchnię) i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
5) Kiedy woda już wyparuje dodajemy koperek, jogurt/śmietanę i łączymy składniki. Jeśli używacie jogurtu, uważajcie aby się nie zwarzył.
Jeśli zainteresował Cię ten przepis zajrzyj na bloga autora – http://fitjestgit.blogspot.com/
Otagowany , , , , , , , .Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>